Podobnie do medycyny funkcjonalnej, dietetyka funkcjonalna traktuje człowieka indywidualnie, całościowo, holistycznie.
 Każdy z klientów trafia do mnie z własnym problemem, przynosi ze sobą własną historię i doświadczenia. To, czym się odżywiasz ma wpływ na każdą sferę Twojego życia – gospodarkę hormonalną, metabolizm, kondycję psychiczną i fizyczną, mikrobiom jelitowy i układ odpornościowy. Kojarzenie żywienia wyłącznie z metabolizmem i wagą ciała bazuje na starej, nieaktualnej wiedzy.

Odpowiedni program żywieniowy powinien być odżywczy, sprzyjać rozwojowi zdrowej flory jelitowej, zmniejszać stany zapalne i wrażliwość pokarmową, ale także podnosić poziom energii i poprawiać jakość funkcjonowania. Dietetyka funkcjonalna bierze pod uwagę następujące aspekty:

  • typ metaboliczny
  • poziom stresu, jakość snu
  • kondycję układu immunologicznego
  • oznaki zaburzeń w działaniu układu hormonalnego
  • odżywianie i niedobory pokarmowe
  • alergie, nietolerancje i wrażliwość pokarmową
  • inne czynniki środowiskowe

Wszystkie zebrane informacje pomagają ułożyć indywidualny program, który ma za zadanie zapobiegać problemom klienta u źródeł, a nie zaleczać symptomy. Chociaż moja praca przypomina czasami układankę detektywistyczną, a może właśnie dlatego – jest fascynująca!